Diyet yapmak demek lezzetsiz yemekler yemek değildir. Düşük kalorili ama lezzetli yemekler yemek mümkündür.
Sık az yemek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar. Aç kalmak veya öğün atlamak bir sonraki gün daha fazla yemek yememize sebep olur. Kilo fazlası olanlar genelde hiç yemek yemeden kilo vermeye çalışırlar. Bu davranış ile sağlığımız bozulur hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yemek yemediğimiz vakit yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolanır. Bu da kilo almamızı sağlar. Başta kahvaltı olmak üzere hiçbir öğünümüzü atlamamalıyız. 2-3 saatlik aralarla besin almamız gerekir.
Kilo almamızın nedenleri arasında ise aşırı stres, yorgunluk, evlilik, doğum, sigarayı bırakma, alkol kullanımı gibi sebepler olabiliyor.
Gazete, dergi ve televizyonlardaki diyet yemekleri sizin için uygun olmayabilir. Çünkü herkesin metabolizması farklı olduğu için kişiye uygun diyetler yapılmalıdır. Doktorunuz tarafından diyet yemekleri belirlenmelidir.
Besleyici değeri olmayan enerjisi yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Yağlı, kızartma gibi yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Şeker ve şeker içeren besinlerde kana hızlıca karışan gıdalardır.
Tatlı ihtiyacımızı karşılamak için sağlık açısından sakıncası bulunmayan yapay tatlandırıcılar kullanılabilir.
Diyet yemekleri sebze ve salata ağırlıklı olarak gözükse de her yemeğe belirli sınırlar koyarak besin alınabilir. Yani vücudun şekere de, kaloriye de ihtiyacı vardır. Ancak bunu az miktarda sağladığımızda kilo ve sağlık problemi oluşturmuyor.
Suyun insan hayatındaki önemini biliyoruz. Su, besinleri sindirmemizi sağlayan ve atıkların dışarı çıkmasını sağlayan önemli bir etkendir. Su ve sıvı içecekler gün içerisinde sıkça tüketilmelidir. Gün içerisinde katkısız ve en iyi çözücü olan suyu 8-10 bardak içmeliyiz.
Kola, fanta gibi gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Su, ayran, maden suyu, bitkisel çaylar diyet yaparken sindirimi kolaylaştıran sıvılardır.
Yorumlar (0)
siz ne düşünüyorsunuz?