Yeşil Mercimeğin Faydaları

Sağlık

9 Şubat 2015 yazan BaTTy

Mercimek bilindiği gibi baklagiller grubuna giren bir besindir. İnce, yumuşak bir gövdeye sahiptir ve meyveleri yuvarlak şekildedir.

 

Bu bitkinin yuvarlak meyveleri yemeklerde tüketilmektedir. Mercimeğin ana vatanı yani asıl yetişme yeri ise Orta Asya’dır. Kurak iklimleri seven bu bitki, bulunduğu toprağın sıcak olmasını istemektedir. Ayrıca hava alan ve alkali yapılı bir toprak, yetişmesi için idealdir. Bu tür topraklarda yeşil mercimek yetiştirmek mümkündür. Mercimek bitkisi, rengine ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı adlar alabilmektedir. Yeşil mercimek ise; yüzde 24 kadar protein içeren bir besindir. Uzmanlar tarafından yıllardır açıklanan bilimsel bir gerçeğe göre, bir kilogram yeşil mercimek ve bir kilogram et eşdeğerdedir. Bol karbonhidrat içeren yeşil mercimek besleyici olduğu gibi kilo aldırmayan bir özelliğe de sahiptir. Bu nedenle yeşil mercimeğin faydaları nelerdir sorusuna birçok cevap verilebilmektedir.

 

Kilo aldırmama gibi bir özelliği olduğundan diyetisyenlerin de sıklıkla tercih ettikleri besinlerden birisi yeşil mercimektir. Folik asit açısından da zengin bir değer içeren bu besin, hamilelerin de çok tercih etmesi gereken besinlerin başında yer almaktadır. Yeşil mercimeğin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Yeşil mercimek; A, B1,B2 ve C vitaminlerini içinde barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, demir, potasyum, kükürt, fosfor, klor ve çinko gibi türler açısından da çok zengindir. Besin değeri oldukça yüksektir ve vücuda enerji kazandırmaktadır. Bağışıklık sitemini güçlendirdiği gibi yorgunluğu giderme etkisine de sahiptir. Kansızlık için güzel bir tedavi şeklidir. Gözlerin iyi görmesini sağlamaktadır. Anne sütünde arttırıcı etki yapmaktadır. Kolesterolü düşürmekte ve kan akışını hızlandırmaktadır. Kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Şeker hastalığının oluşmasını engellemede katkı sağlamaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya da katkısı vardır. Görüldüğü gibi yeşil mercimeğin faydaları birden fazladır.

Yorumlar (0)

siz ne düşünüyorsunuz?