A vitamininin diş, cilt, kemik ve dokuların korunmasında kilit bir rol oynadığı bilinmektedir. Aynı zamanda gözlerde bulunan retinada ki pigmentlerin de üretiminde kullanılan A vitamini, bu alanda ‘retinol’ adını almaktadır.
A vitamini yeterli düzeyde alındığı takdirde, düşük ışıkta bile görme kabiliyetini yükseltebilmektedir. Yani göz sağlığını büyük ölçüde korumaktadır. A vitamini hem hayvansal hem de bitkisel besinlerde farklı farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. retinol olarak alınacak A vitaminine hayvansal gıdalardan ulaşılabilirken, bitkisel gıdalardan da karotenoider şeklinde ki A vitaminine ulaşılabilmektedir. A vitamini hangi gıdalarda bulunur sorsundan önce cevaplanması gereken birkaç konu daha vardır. Örneğin; hangi yaş grubu günde ne kadar A vitamini tüketmelidir konusu bunlardan bir tanesidir. 0-6 ay arasında ki bebeklerin günlük 400 mcg tüketim yapması gerekirken 7-12 ay arası bebeklerin günlük 500 mcg tüketim yapması gerekmektedir. 1 yaşından 13 yaşına kadar olan çocukların günlük 300 mcg tüketim yapması ve 14-18 yaş arasında ki ergenlerin de 900 mcg tüketim yapmaları şarttır. 19 yaşını geçmiş yetişkinlerin ise 900 mcg A vitamini tüketmeleri gerekmektedir.
A vitamini hangi gıdalarda bulunur sorusunun cevabı ise iki şekilde verilmektedir. İçinde A vitamini bulunan bitkisel gıdalar şu şekildedir: Tatlı patates, ıspanak, havuç, şalgam, pazı, kabak, mercimek, kavun, yeşil fasulye, karpuz, kayısı, maydanoz, brokoli, pırasa ve bezelyedir. Saymadığımız birçok bitkisel üründe de A vitamin bulunmaktadır. İçinde A vitamini bulunan hayvansal gıdalar da şu şekildedir: ciğer ezmesi, inek sütü, keçi sütü, tavuk, somon, yumurta, karides, peynir ve yoğurt. A vitamini yeterli alınmadığında A vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. Bu da demir seviyesinin düşmesine ve demir eksikliği gibi sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır.
Yorumlar (0)
siz ne düşünüyorsunuz?